30 September 2013

TTC : Appointment Dr. Adilah CD2

As salam my lovely TTCians. Monday blues today? Hehe.

Hari ini I went for the usual check-up at Pantai Hospital KL, jumpa gynea cantik Dr.Adilah. I called 2 make an appointment on last Saturday but was told by Nurse Ida that Dr.Adilah was no longer held her clinic on Saturdays. So I opted for Monday instead. Too bad lah cos Hubster can't join me. He got so few annual leave left. Huhu.

Remember I told u Cik Red Flag finally came on CD46? Well false alarm actually. I did not bleed like usual. Pagi tu aje stain then the rest of the days were squeaky clean. Masih ada harapan di situ. Buat UPT negative. Hampa. So tunggu je la kot2 Cik Red Flag masih malu2 nak keluar. Ingat nak jmpa Dr.Adilah nak cek kenapa lambat sangat period kali ni. Tup2 semalam the real Cik Red Flag datang. So harini jumpa Dr.Adilah CD2 lah.

Masa jumpa tu Dr.Adilah tanya how was my period since June cos last time I saw her was in May. I told her my cycles were 28, 33 and latest 49. Lama dia tenung kertas tu. Dia suruh saya baring nak buat TVS. Oh no!!! Harini CD2 kot. Period berketul2 banyak lak tu. Dia kata takpe nak tengok aje.  Sebelum tu dia bebel gak kenapa tak datang treatment continuously. Sebab rugi je buat Laps haritu. She explained that PCOS patient kena makan ubat subur cos it will help to reduce PCOS. I told her that I thot nak try sendiri tanpa bantuan ubat subur. Unfortunately, my understanding prove me wrong. At this stage Dr advised kena consume ubat subur. Kalau tak makin lama makin tebal PCOS and chances of getting pregnant will be lower.

Bila dia tengok file, she was very concerned about my cholestrol level. Bagi seorang perempuan, cholestrol level tak boleh lebih daripada 6.0. Mine is 7.0 and it is considered very high. She asked whether family ade history stroke tak so I told my late Papa penah kena before dia kena heart attack dulu. Since ade family history, Dr takut saya akan kena jugak. Then I asked "That means I have to start diet?". Dr senyum je & she said "as much as it is hard to curb your appetite, you need to force yourself to do it. It's for your own good."

Dr. Adilah suruh saya buat blood test once again to check my insulin, cholesterol level and Beta HCG cos she suspected I'm having miscarriage. How sad kan kalau betul miscarriage. She said PCOS patient memang rahim tak kuat so Duphaston might help. Result blood test tak keluar lagi. 10 October ni jumpa dia lagi to discuss on the result.

Kali ni Dr. Adilah prescribed Metformin (3 tablets a day for 2 months). I think she knew I skipped those tablets. Hahaha. Dia bebel dia kata "you must makan metformin. please don't skip sebab metformin can help to cure PCOS, regularize your period and would also help to reduce your weight for 10-15% of your body weight". OK Dr. Baiklah. 

This time Dr adilah bagi high dosage of Clomid. Dulu amik 100mg (2 tablets) per day now 150mg (3 tablets) per day for 5 days starting CD3 to CD7. Kalau tak jalan jugak kali ni memang kena amik injection. 

Duphastone plak Dr tak prescribe sebab dia takut nanti because of the high cholestrol level, dapat complications, blood clot and then dapat stroke. Ya Allah minta dijauhkan.

Nampaknya kenalah start berdiet harini. I'm now on Kevin Zahri diet, consuming 1100 calories per day for 5kg 5 weeks goal. Lapar gils serious!

Takpelah. Insya Allah. Harap segala usaha berjaya dan diberkati Allah. Segalanya untuk kebaikan diri saya jugak.

Takkan putus asa demimu Anak!

6 comments:

sweet tooth said...

Good luck Jee, smg Allah permudahkn usaha u. I pun calories counting gak. Tapi i makan snek like buah2 n kacang so that in between meal i x lapo gila. Cuma kena perhatikan portion supaya x lebih gila dari target calories :-)

Jee Abdullah said...

Thank u sweet. ai br start harini.gigil jgk la.kena lose weight la.target 1kg per week.chaiyoookkk!

BaTiK_PiNk said...

Good luck Jee....inshaAllah boleh tu turun sikit2...target 0.5g - 1 kg, should be ok and reasonable. Calorie counting pun membantu juga...

Jee Abdullah said...

TQ yani. Insya Allah. inspired tgk Yani ni.meh kita usaha sama2!

umi sufi said...

jee, me pun dulu skip metformin, pastu kena marah dgn doc n kena paksa mkn metformin..
skrg ni dah 7 bulan on metformin n berat mmg turun 10%,tp problem takde selera nak makan..setiap hari pening fikir nak makan apa..huhu

iwannabeumie said...

jee..good luck jee :-)..kita sama2 cholesterol tinggi ni..jom diet..hrp2 dpt turun sket2 kn..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...