24 October 2012

Aidiladha & Cerita Jubah

Aidiladha is coming soon. This is my first year performing qurban. Sangat teruja. Esok saya balik kampung with dearest Hubster. Double teruja. Heeeee :)

Biasanya kalau Raya Haji ni ade baju baru macam Aidilfitri tak? Dulu masa kecik2 Mama selalu jahitkan baju kurung baru but bila dah dewasa ni tak de lah nak berbaju baru. Pakai je baju mana yang ada. This year pon saya takde baju baru but last night while doing some packing, I saw this fishtail jubah which I bought from Muslimah Attire. Never worn. Sebab? Sangat besar and when I wore, I look like a big green bag! huhu. I gave it a try once again, getting bigger than before since now I've lost some weight. So, I took a pin and pinned it at the back! Looks weird from behind but at least still have the curve from the side view :) Hubster said to properly sew at the back untuk bagi dia nampak kemas.

So I decided to wear this during Aidiladha. Yippeeee!

Suka dengan jubah ni sebab when you walk it sways with your movement. Double like!

Kalau berminat, can visit their FB shop under the name of Muslimah Attire. They carry banyak range of muslimah/hijabis jubah and dresses. Sangat lawa! Saya beli size XL ingatkan macam boleh muat2, sekali beli besar le plak. When you place order, MA akan confirm your measurement first and they will advise on what size you'll suitable with. That's why it's important to know your the measurement of your body. Macam saya ni main belasah je kasik measurement. Lesson learned!



OKlah, nak buat keje dah. Ni pon curi masa sket time kat office. Tak pasal2 mengamuk plak big boss tengok saya curi tulang.

Wishing you readers (if any) Selamat Hari Raya Aidiladha. Semoga ibadah qurban tahun ini diberkati Allah. Insya Allah.

Toodles!

22 October 2012

Isnin Yang Biru

Yes. hari ini memang monday blues sampai ke baju pon nak kaler biru. blues clues.

maafkan saya. sejak ada cermin feveret ikea ni camwhoring depan cermin makin menjadi-jadi. sila muntah jika anda bosan tengok gambar syok sendiri depan cermin.

ape nak buat. self-obsession. hiks!

kbye!

Tudung : Bought at Semua House (lupa nama kedai)
Baju : Forever 21
Seluar : Accent (zaman anak dara ok!)
Kasut : Vincci (30++ hengget ajeeee)

16 October 2012

Pindah Rumah Itu Penat!

Alhamdulillah. On 1 October 2012 we finally moved in our new house, our place of abode and love nest. Syukur. Akhirnya impian kami untuk memiliki rumah sendiri tercapai. Walau pun kecil, tetapi ia sudah cukup selesa untuk kami berdua.

Sesungguhnya pindah rumah memang aktiviti paling penat di seantero dunia. Nampak mcm tak de barang sgt tp sebenarnya banyak sangat! especially the tiny and small small things. Nasib baik Mama was around to help out. Kalau nak pindah lagi sekali dalam masa terdekat ni memang Naaaa-aaahh! No! Mak tak sanggup noks!

We punggah all the barang ourselves, from Level 13 to Level 11. Turun naik turun naik. Kalo kira kalori mau beribu-ribu lemon hilang kalori ku! Ahaks! We started from as early as 8.00am and finished all at around 8.00pm. Memang fenat teramatsss!

Even though selesai sesi punggah memunggah, ianya belum berakhir. Lihat saja lah rumah saya after dah masukkan barang-barang!





Menangis tak tengok??? Memang tak boleh nak pikir macam mana nak kemas all the things. Terlampau berselerak. Barang memenuhi segenap ruang. Itu pun dah hampir separuh selamat beradu di dalam tong sampah. Hasilnya, Mama menjerit sebab kata dia saya tak sayang barang. Main buang aje. Ape mak kesah? Boleh ajeww beli baru! Oh giteww la kekdahnya orang malas. Hehe.

Mama memang good at organising things. So she helped me to susun, cleaning etc. Having Mama around is such a bliss. Hari-hari she made laundry, cook for us and non-stop sweeping the floors. While I was busy working, Mama was busy at my home, clearing all the stuff. Kesian Mama but she said she enjoyed doing it. Much so, when this is my house. Anak bongsu le katakan. hehe

The house we bought was not first hand, from a Malay couple. The husband is a Datuk. Super friendly couple and easy to deal with. The house is still in good condition, mostly renovated and the best thing that we had the floors laminated the whole house. Some would say that we bought the house cheap and we were thankful for that. Haritu jumpa kawan tempat keje sama, tengah survey the condo where we live in. He said the current market price for a unit is RM270,000.00! Itupun, rumah kosong and non-renovated. Harga property sekarang makin lama makin mahal. It is advisable for young couple to start now. Beli rumah kecik dulu then dah stable nanti baru boleh try yang besar sikit. As long as it is ours.

I took leave for 2 days to settle hal rumah ni. We went to see the designer for the kitchen cabinet to finalize the design and we went shopping at IKEA too! Naik rumah ni banyak pakai duit. Hangusss!




Rumah sewa dulu facing KLCC but our new house is facing swimming pool. Sooo windy and sejuk sket. Jemur kain senang kering. Tak panas and so nice to live daily.


Now still belum habis lagi mengerjakan rumah. Still incomplete. Last week orang cat baru datang untuk cat the ruang tamu. Itu pon masih belum siap. Next week ahad beliau datang lagi untuk cat bahagian2 lain plak. Wallpaper pon belum install. Kipas, lampu semua pon belum pasang. Sekarang yang ade pon basic aje. Langsir pon still pkai langsir owner tinggal. Insya Allah. Kayuh pelan2.

Hero tok gaduhhh (ore klate kato!)

Till the next post. Will share the pictures when everything is completed.


Inilah rumah kami yang tak seberapa tapi sangat selesa untuk didiami :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...