29 June 2012

Alhamdulillah...Syukur

Hari ini mulut tidak putus mengucapkan syukur alhamdulillah. Oh ini bukan sebab itu ye. Sila jangan speku. Hiks!

Akhirnya impian untuk memiliki rumah impian bersama tercapai jua. Permohonan loan rumah saya sudah lulus. Alhamdulillah. Sekarang hanya perlu tunggu sehingga segala proses selesai. Rumah saya kecik sahaja, bukan banglo atau penthouse mewah. Hanya sebuat kondo kos sederhana yang termampu setakat ini. Tetapi saya tidak kisah. Janji harta sendiri. Aset jaminan untuk masa depan :)

Gambar sekadar hiasan semata :)
Hubster tiada sepanjang minggu. Berkursus di Langkawi. Saya amat merindui beliau. 

Sekian.

26 June 2012

Hitam Manis Memang Sodappp!

This is a baking escapade entry. It has been a while now since I last wrote one. The last entry I think was on Red Velvet Cake. So today I decided to bake an Old School Fudge Brownies with Almonds & Chocolate Chunks. Actually, my sister found the recipe and she had already baked several times. I even tasted those luscious brownies! It is super-duper-uber good! Yeah, I kid you not!

Hubster likes it so much and he kept on begging me to bake one for him. So here I am today, baking one just for him :) By the way, my office is having potluck session yesterday. Instead of bringing the ordinary chocolate kek batik (which was requested by many) I baked this brownies for them. Everybody seemed to enjoy themselves eating every pieces and by the end of the session hanya tinggal bekas semata!

This brownies recipe is just so perfect! The texture of the brownies is so chewy, with a very strong nutty & chocolaty taste. Bila masuk je mulut, it's like having sex in your mouth, where you see starry skies, beautiful fireworks and many more. OK itu hanyalah exaggerate semata :) Saya pakai resipi Joy the Baker, one of my favourite blogger bakers. Kalau nak tau sedap ke tak boleh la mencuba! You won't regret it! Trust me!







  

Perasan Hijabista

Ye saya memang perasan nak jadi Hijabista tetapi masih malu untuk mencuba. Hubster memang tidak suka saya terlalu berfesyen kerana beliau seorang yang terlalu simple. Beliau kata kalau saya pakai baju pelik2 dia tak tau nak comment apa. Hubster memang seorang yang tidak tau memberi komen. Yang dia tahu hanya jawab "Ya" , "Tidak", "Cantik" atau "Tak Cantik" ketika saya menanyakan pendapat. Jadi saya hanya biarkan pendapat sendiri memainkan peranan.

Saya akui saya memang tidak berapa pandai berfesyen tapi naluri wanita memang inginkan sesuatu yang cantik atau diri nampak 'presentable' depan orang ramai. Gaya saya ke office amat berbeza jika dibandingkan dengan gaya saya keluar bersiar-siar. Ke office saya hanya tahu pakai baju kurung atau suit sahaja, tidak lebih tidak kurang. Mungkin environment di tempat kerja saya yang menidakkan saya untuk memakai baju yang luar daripada kebiasaan? Hmmm... Tetapi jika di luar waktu kerja atau hari minggu, mood untuk melaram itu ada, terutama jika keluar 'date' dengan Hubster. Hehe. 

Saya masih berjinak untuk menjadi seorang Hijabista tetapi hanya dari segi pakaian bukan hijab kerana Hubster sudah memberitahu awal2 bahawa beliau memang tidak suka melihat saya pakai hijab lilit pelik bak sarang burung tempua. Haha. Itu memang kelakar. Saya sendiri pon tidak suka untuk menghabiskan masa yang lama untuk melilit. Cukuplah sekadar tudung syria yang senang, mudah dan simple. Hanya mengambil masa beberapa minit untuk siap. Koleksi tudung syria makin bertambah kerana colour2 yang amat menarik di pasaran. Kini, boleh dikatakan saya ada almost semua colour yang ada :) Boleh digayakan dengan semua baju dan mengikut colour yang diingini.

Saya amat sukakan kombinasi color-block atau striking yang mana menjadi trend masa kini. Bukan lagi terlalu mengikut matching ke tidak. Gadis Hijabista kebanyakannya makin berani menggayakan pelbagai color dan gaya mengikut peredaran dunis fesyen.

Saya masih baru berjinak2 dan bukan full-pledged Hijabista. Hanya perasan untuk jadi one of them. Haha. Mungkin harus terus berdiet untuk kelihatan langsing ketika menggayakan sesuatu baju? Insya Allah.

Bulan puasa makin dekat. Tidak sabar untuk berjumpa Ramadhan. Tapi puasa masih ade 2 hari untuk diganti. Camne?






11 June 2012

Arigatoooo!

Jumaat saya ade lunch treat oleh our Director, Ms JB di Rakuzen, Publika. Mulanya agak skeptikal dengan makanan Jepun. Saya memang tidak suka sushi, apatah lagi makanan lain. Memandangkan ahli kumpulan secara berjemaah mahu ke sana maka saya juga terpaksa bersetuju. 

Ms. JB adalah Director baru kami. Masih single. Seorang berdarah kacukan Melayu-Irish. Beliau seorang yang bubbly & berjiwa muda (not that I say she's old but she's still in her 30s). Ms. JB bukan seperti bos2 lain. Instead of having makan2 at office, beliau lebih suka membawa team2 beliau makan di luar untuk meraikan kejayaan bagi sesuatu. Baru2 ini, team kami mengadakan sebuah majlis dan alhamdulillah segalanya berjalan dengan lancar dan ianya was a success. Nyata, penat lelah terbalas. Jadi Ms. JB mahu maraikan lalu membawa kami makan ke Rakuzen.

Saya paling suka deko Rakuzen. Gabungan deko Jepun moden tetapi masih mengekalkan tradisi asal. Bab pemilihan menu diserahkan sepenuhnya pada Ms. JB dan Aireen, my teammate. Saya tidak kisah dan bersedia untuk mencuba. Tidak salah untuk mencuba. Baru boleh tahu ianya sedap atau tidak. Kebanyakan makanan yang dipesan ada pelbagai gabungan. Ada ayam, ikan salmon, maki unagi (belut), tempura, miso sup dan garlic fried rice. Seorang teammate hanya mahu makan udon tetapi at last, tidak habis kerana bukan taste beliau. Bagi saya sup itu agak berlainan rasanya tapi agak OK lah untuk ditelan. teehee. Kesian Kak Ros. 

Sushi memang tiada dalam list makanan kami. Hanya ada unagi rolls yang dipanggil 'maki'. Kebanyakannya kami makan masakan jenis teriyaki dan tempura. Ternyata makanan yang terhidang memang sedap. Service memang tip top. Tak perlu menunggu lama untuk makan. Makanan yang dipesan pula cukup kenyang untuk dikongsi kami berenam. 







Saya sangat suka pinggan ini 
Unagi rolls (makan belut u olls!)
Mee Udon (tak ingat nama)
Mixed Tempura (paling sedap!)
Orange Juice pilihan saya
Inilah Ms. JB (left) dan Aireen 
Garlic Fried Rice
Salmon & Chicken Teriyaki
Overall rating saya bagi 8/10. Saya rasa makanan Rakuzen memang terbaik! Sedap, lazat, enak sehingga menjilat chopstick! hehe. Jika sesiapa mau ke sana memang saya syorkan. 

Hajat mahu juga merasa dessert tetapi disebabkan Ms. JB yang rushing, terpaksa lah batalkan niat di hati. Tetapi Ms. JB sungguh baik hati dengan belanja Wondermilk cupcake sorang satu. Arigato gozaimasu Ms. JB! Saya pilih red velvet. Emmmm...sedap! 

Speechless... OK Bye!


06 June 2012

We Are 2 Years!


Tarikh 4 Jun adalah sangat bermakna bagi saya dan Hubster sebab itu adalah kami dapat pangkat baru. Bukan pangkat yang dapat kenaikan gaji ribu riban tetapi dapat pangkat sebagai SUAMI ISTERI. Atau dengan kata mudah, hari nikah kami. Sekejap je dah 2 tahun, rasa macam baru semalam kawen. Sepanjang 2 tahun bersama banyak pahit getir, jerih perih kami lalui bersama. Gaduh, belasah sambil tumbuk menumbuk itu biasa. OK itu sangat over. Tapi hakikatnya segalanya adalah asam garam berumah tangga. Diri sangat untung sebab dapat suami yang sgt memahami dan suka memanjakan. Saya tahu suami saya tak handsome tapi yang saya tahu hati dia sangat handsome. Suami saya seorang yang panas baran tetapi amat mudah tersentuh bila lihat saya menangis. Siapa tahu dalam hati beliau ada taman permainan bunga :)

Sepanjang 730 hari hidup bersama (gigih tak saya kira hari??), tinggal sebumbung, kerja di organisasi yang sama, banyak perkara yang telah kami kongsi bersama. Paling saya suka, setiap malam mesti ade pillow talk. Sesi luahan perasaan. Gaduh, merajuk kemudian berbaik kembali adalah perkara biasa. Hubster begitu sabar melayan kerenah saya yang kadangkala menjengkelkan ini. Ya, itu kenyataan dan memang tidak dapat disangkal lagi. 

Bercerita mengenai tarikh 4 Jun iaitu Anniversary kami, Hubster sudah awal bagitau tiada big celebration. Mahu sambut tatkala percutian kami nanti. Di mana? Biarlah rahsia. Sampai masa akan saya blog ia di sini. Tahun ini juga tiada hadiah istimewa dari Hubster. Itu saya akur kerana saya tau Hubster sudah habis ribuan ringgit bayar deposit pondok buruk rumah baru kami nanti. Saya tidak mengharap sebarang hadiah, hanya mahu disayangi dan dicintai Hubster sehingga hujung nyawa. But Hubster is being Hubster. Mungkin dia tau naluri wanita pasti ingin sesuatu. Sudahnya, janji mahu beli Kitchen Aid tetapi terpaksa delay. And so I said OK! Sanggup tunggu kerana terlalu mahukan KA. Jangan tak tahu, baking list mmg berjela, tunggu masa sahaja untuk direalisasikan :)

Hari yang ditunggu tiba jua. Pagi2 Hubster sudah bangun dan ucap "Happy Anniversary, Sayang" sambil memeluk erat dan cium kedua2 belah pipi (tempat lain usah tanya nanti blog jadi x-rated. hehe). Bukan mahu membuat anda semua jealous tetapi mahu anda semua tahu bahawa suami saya seorang yang penyayang dan romantik. Setiap hari tidak pernah jemu cakap "I love U". 

Lepas waktu kerja, Hubster jemput macam biasa. Dalam perjalanan, Hubster cakap mahu belanja makan sempena Anniversary. Yes, saya suka. Terus discuss mana nak pegi. Bincang punya bincang terus dapat idea mahu ke Alexis. Niat di hati hanya mahu makan Pavlova tetapi alang2 sampai, makan sana terus. Tengok menu dan harga memang meruntun jiwa. Tetapi Hubster cakap usah risau harga, pesan sahaja. Maka terus lah saya mempraktikkan teknik scanning yang dipelajari di course speed reading dahulu. So I decided to order Quiche sebab teringatkan quiche Delicious yang sedap dan gemuk itu. Hubster pula order Chicken something2. Nama pelik, so mudah lupa. The ambiance at Alexis is cozy and the decor is so nice. Tempat agak privasi, amat sesuai untuk duduk bersantai sambil sesi luahan hati ke hati.heehe. Service that nite was ok. Hanya 15 minit sahaja perlu menunggu sehingga makanan tiba.

Sampai hidangan, saya agak tergamam. Melihatkan quiche hanya sebesar tudung tupperware bulat dengan ketinggian hanya setengah ruas jari. Selebihnya adalah salad hijau dan cherry tomato. The pastry agak sedap cuma saya kurang suka filling yang sikit dan dipenuhi dengan caramelized onion yang masam. Ternyata bukan taste saya. Begitu juga Hubster's meal. Ayam yang dipesan bak ayam chicken chop tanpa gravy yang dihidang bersama salad avocado. A totally off meal for both of us. The only thing yang kami suka hanyalah pavlova. Sangat sedap. Tapi Hubster cakap pavlova air tangan saya lagi sedap. hehe. So overall, Alexis memang out of our list. 

Sekian sahaja cerita sambutan ulangtahun perkahwinan kami. Harap perkahwinan yang dibina diberkati dan dirahmati Allah SWT sehingga ke akhir nanti. Insya Allah. Oklah, rasa macam dah melalut panjang lebar, so jom enjoy gambar makan-makan di Alexis :)



Hubster's Chocolate Milkshake
Mine : Cranberry-Raspberry Soda
Quiche yang dimaksudkan
Chicken something2
Senyum sebelum hidangan sampai
Makan sambil membebel
Pavlova yang maha sedap! oh teringat!

Muka tak sabar :) *peace*
Ini suami kecintaan saya :)
Kami sudah 2 tahun yeay!

01 June 2012

Jom Berangan

Haih...ape cer malam ni 2x angkat entry. Biasalah bila mood rajin datang menjengah. Saat ini En. Hubster tida di rumah. Keluar beriadah, main badminton. Suka betul main sukan itu. Layan kan saja. At least ade juga coretan di blog ini. Sambil menunggu En. Hubster balik, tetiba fikiran melayang dan almari minda ini mula terbuka untuk berangan. Ya. Berangan itu tak salah, malah ia free juga.

Perempuan memang typical. Cukup suka berangan. Especially bila duit dalam bank tak seberapa. Ini bukan Paris Hilton. Tak perlu berangan, petik jari saja sudah dapat apa yang dihajati. 

Sejak dua menjak ni, kami suami isteri sering berangan bersama-sama. Topic yang selalu keluar ialah tak lain tak bukan konsep untuk rumah baru kami yang kecil bak sarang burung itu. Saya dan Hubster punya kesukaan yang agak berlainan. Cuma satu sahaja kami sekepala, suka modern konsep. Tapi jika terlalu modern, kena lah upah ID ribuan ringgit tapi kami ni setakat kuli cabuk memang tidak mampu.

Ini kesukaan Hubster
Tapi saya suka kalau ade sedikit dash of colors. Contoh seperti gambar di bawah. Warna-warna kesukaan untuk dekorasi rumah semestinya ada unsur-unsur seperti Mint Green, Aqua / Turquoise, Hitam Merah atau Pastel Colors.




Bestnya berangan. Jom berangan sama-sama biar sampai bermimpi. Mengantuk suda. Nanti sambung berangan lagi. 

Semalam malam :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...