09 September 2013

Sharing is Caring

Holaaa...

Selamat hari Isnin yang indah permai. Ececece. hehe. Sementara nak nunggu abe Aariz Danial meh kita bercerita dulu.

Nak dijadikan cerita ada le a few kat office tanya rahsia penjagaan kulit wajah saya. Depa kata flawless tapi saya rasa takde le flawless mana pon. Ada jugak cacat cela jugak kalau tengok jarak dekat. Dengan eyebag bagai and ade kawah bekas chicken pox tapi takde le besar mana pon. A bit of exaggeration doesn't hurt. Hikhik.

Alhamdulillah so far kulit muka saya memang tak pernah ade masalah semenjak dah dewasa ni. Dulu masa teenagers ade la jerawat here and there. Biasalah kan zaman nak membesar, so hormon pon bercelaru agaknya. Then as I grew, kulit makin lama makin ok. Lagipon dah pandai guna skincare ni.

Skincare saya tak banyak pon. Takde la pakai SKII ke Clarins. Mahal sangat tu. Hanya benda2 murah aje. 

Pencuci Muka
Bagi pencuci muka saya pakai Olay 7 signs tu. Dah pakai since its introduction and dah jadi kawan baik :)

Scrubs
Ni gaya tradisional sket pakai bedak kulit rambai. Bedak kulit rambai dia ni bau dia kurang best sikit. Saya selalu cakap kat mak saya bau dia macam bau nenek2. I've been using that since teenagers lagi and until now. Masih setia. I always believe in traditional product. Sebab dia natural and chemical free. 

Saya beli daripada kawan Papa. Dia buat sendiri kat rumah. Dulu Papa tukang order sebab dia ngan pakcik tu kawan semasjid. Senang jual beli kat masjid je. Now since Papa dah takde, saya mintak tolong Mama plak sebab dia pon selalu pergi masjid yang sama untuk solat jemaah. Memang stok mesti selalu ada. Dia jual dalam peket kecik2. 5 peket for RM2. Saya setiap kali beli mesti RM20 buat stok banyak2.



Moisturizer
Saya pakai brand Loreal ni. Dinasihatkan untuk our daily moisturizer kita kna cari yang ade SPF sebab kulit kita most of the time mesti terdedah pada direct sunlight. So kalau selalu sangat nanti kena pigmentation. Tak elok untuk kulit. Benda alah ni ade multi functions. Not only serves as moisturizer, sunblock, ia juga boleh jadi base sebelum letak make-up. Sangat bagus.


Face Powder & Make-Up 
Saya tak make-up sangat sebenarnya. Setiap hari saya mesti pakai face powder, blusher, eyeliner & mascara sahaja. Not heavy make-ups. Mak saya selalu pesan kurangkan bersolek tebal2, nanti lekas nampak tua. 

For face powder, dulu saya guna bedak Kose 2 way foundation. Been using it since 2008. Memang best sangat sebab it can cover your flaws. Until recently, kakak saya introduced product Ronasutra ni. Product ni mineral based and 100% natural. Its founder was my sister's school friend. Saya try 2 benda ni dulu: 
1) 2-in-1 Base & Concealer 
2) 2-in-1 Foundation & Powder. 

Mula2 kena start No.1 then followed by No.2. Untuk letak No.1, just pakai sponge and brush all over your face. Then baru dab No.2 and untuk ratakan kena use brush special nama Kabuki brush untuk dapatkan hasil yang cantik dan sekata.

Mula2 try, kulit saya rasa sangat tak selesa & basically rasa cam gatal2. Ingatkan tak sesuai dengan kulit, rupanya itu adalah reaction mineral ingredients dalam bedak2 tu untuk buang sel-sel kulit mati. Bukan menggelupas macam certain products, just rasa tak selesa tapi tak lama. After a while you can feel the difference and your skin macam makin cerah and licin je after all the dead cells were gone. 
Happy sangat. Dulu kalau pakai bedak tanpa blusher & eyeliner, nampak kusam je kulit muka. But now tak payah pakai make-up pon still OK and kalau pakai bedak dia pon still kulit bleh nampak tak kusam.

So kalau ade anyone yang interested nak try, ade 10% discounts on all products. So harga lepas diskaun bleh tgk kat bawah: 
1) 2-in-1 Base & Concealer = RM45
2) 2-in-1 Foundation & Powder = RM48
3) Kabuki Brush = RM38
4) Blusher = RM38
5) Sponge = RM 5 for 2


You can drop your comments or e-mail me at nnazifabdullah@gmail.com to order. I can order directly from the founder. 

Tempoh penggunaan tu tak pasti sebab saya dah pakai hampir 2 bulan dan kuantiti bedak2 saya masih lagi banyak. Tengoklah kalau dah habis nanti baru bleh share bedak2 tu tahan berapa lama.

So saya nak sharelah sikit hasil pakai product mineral Ronasutra ni. Alhamdulillah sangat berpuas hati dan highly recommended kalau sesapa nak cuba. Kot2 laa teringin nak cantik cam Vanidah Imran / Lynda Roslan (duta Ronasutra).

With Ronasutra powder set (No.1 & 2) only
Masa ni pakai face powder je (No.1 & 2)
Lepas solat, buang segala make-up yang ade

Ni gambar sama lepas solat

Ni full make-up on. Takde beza pun kalau guna camera penipu 360 ni.

Jomlah kita support local products. Tak perlu belanja mahal2. Berbelanja ikut kemampuan masing-masing. Di samping dapat kulit yang cantik, bersih dapat jugak jimat duit :)

Betul tak??

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...