03 August 2016

Aidilfitri 2016

As salam semua.

Selamat Hari Raya Aidilfitri untuk tahun 2016. Walaupon harini last day Syawal kan. Takpe asal boleh. LOL

Tengok blog ni pon nengok dah berhabuk. Maklumlah last update masa raya tahun lepas. A year ago!

Actually niat nak continue blogging tu ade tapi sekarang macam takde masa. So many things happened for the past 1 year. Good things, bad things.

Tahun lepas raya Cik Bunga baru 6 bulan kan. Masih lagi boleh duduk diam. Tahun ni raya memang ibu berkejar ke sana ke sini lah. LASAK ok anak iols. Mana taknya kan dah 18 bulan masa raya haritu.

Alhamdulillah tahun ni kami beraya di perantauan, belah Hubster. Penang. Pastu raya ke-3 baru balik KB. At least dapat la jugak merasa kuzi ayam Mama yang maha sedap tu.

Oklah. Itu je kot for now. Nanti kita try cuba sedaya upaya untuk kembali membebel di sini (ayat tu macam lah ramai followers kan. perasan keh!lol)

Nah kita belanja gambar raya tahun ni and gambar anak dara kita :)





13 August 2015

Inikan Raya

Assalamualaikum semua.

Masih lagi di bulan Syawal. Harap tak terlambat untuk mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri. maaf jika terkasar bahasa, terguris hati sesiapa yang pernah singgah ke blog ni.

Alhamdulillah tahun ini tahun ke-6 kami suami isteri beraya bersama. Lebih bermakna bila ada ahli baru menyerikan suasana. Sapa lagi kalau bukan si kenit Naura. Hehe. Raya haritu dia 6 bulan. Hari isnin haritu dia cukup 7 bulan. 

Raya kali ini #teamrayakampungsendiri. Saya beraya di Kota Bharu. Tersangat best baq angggg! Hehehe. Tapi yang tak best raya ke-3 dah gerak balik KL sebab Hubster kene keja (since baru je tukar keje kan).

Oklah tu je nak cite kali ni. :)

Again, Selamat Hari Raya Aidilfitri. Salam #kosongkosong dari Jee, Shahril & Naura Safeeya






04 June 2015

Lesung Pipit

Lesung pipit. Dimple.

Pasti comel kalau seseorang memilikinya.

Masa pregnant selalu mintak supaya baby N ade lesung pipit sebab saya cukup berkenan pada sorang kawan yang ade lesung pipit both cheeks. And she's so pretty too.

Hubster pon ade lesung pipit. Both cheeks. Nampak bila dia senyum. Tapi mungkin faktor warna kulit, orang mungkin tak perasan. Ihiks.

Sebelum delivery, selalu cakap pada Hubster "bestnya kalo baby N ade lesung pipt. she would be so pretty!"

Alhamdulillah.

Tanpa saya sangka. Allah makbulkan permintaan saya.

N ade lesung pipit but sebelah je ketara and it's on her right cheek!

Pemanis katanya. Ibu love u nonetheless, N, be it with or without your lesung pipit!

:)





31 March 2015

The Beautiful Moment : My Labour Story

Assalamualaikum lovelies :)

Alhamdulillah harini anakanda tercinta #wannaurasafeeya sudah mencecah 81 hari. A very good girl she is. Semoga kekal menjadi anak yang baik sampai bila-bila. Inshaa Allah.

Cepat je rasa masa berlalu. Rasa macam baru semalam saya melahirkan beliau. Dan saat melahirkan itu akan jadi saat yang tak akan saya lupakan selamanya.

(Be prepared for a very long entry.hehe)

6 January 2015 (Selasa)

At first, I thot I would deliver at 38 weeks (in Dec) sbb baca byk pengalaman bersalin anak pertama awal 2 minggu. Waited and waited until new year still xde tanda nak bersalin. So macam biasa pegi appointment for 39 weeks with Dr.Idora on this date. Dalam hati hopefully this will be the last appointment sbb dah tak larat nak bawak perut yang maha besar. Dr.Idora scanned and baby's weight stood at 3.45kg. Since saya ada GDM (diabetes during pregnancy), Dr.Idora suggested for me to be induced as she was concerned the baby might grow bigger and I would hv difficulties to push later. Hubster was too excited, he said yes before me! Doc kata anytime but not beyond 40 weeks. So Hubster kata kalo boleh nak deliver on Thursday (8 Jan) for cuti purposes actually (cuti ehsan company bagi 2 days). And so, Doc suruh admit tomorrow. Oh my! berdebar tak ingat dunia time tu. Balik rumah packing apa yang patut. Hospital bag dah letak dalam kereta since 7 months lagi. Then Mama asked me what else I craved so that she can cook for me before the big day. Nervous punya pasal dah takde selera makan. Malam tu pulun makan sago gula melaka yang sejukkk. Dap dap!

39 weeks & swollen
7 January 2015 (Rabu)

Pagi sebelum ke hospital saya makan roti bakar sekeping, telur separuh masak 2 biji and segelas milo campur butter. Untuk tenaga sebab jap lagi dah kena induce. Sampai hospital lebih kurang pukul 8.00 pagi. Usai registration, masuk dok diam dalam bilik. Nurse datang pasang meter to check contraction and check apa yang patut. Then dalam pukul 10.00am camtu Dr.Idora dtg. Saya ingat induce terus pakai drip. Rupanya masuk ubat ikut bawah. Huwaaaaa! Rasa macam nak tampar orang je bila ubat tu masuk ke dalam. Bukan apa, dia sakit2 ngilu. Huhu. Lepas masuk ubat tu ade la rasa contraction sket2. Tak intense pon. Sakit2 manja gitew. Chewah. Petang tu Dr.Idora dtg lagi cek bukaan. Bukak 1 cm je. Doc suruh tunggu lagi esok. Malam tu bleh tido macam biasa sebab tak sakit sgt lagi. Amalan surah Maryam dan bacaan doa Nabi Yunus tak putus2 sepanjang berada di wad.

8 January 2015 (Khamis)

Pagi Dr.Idora datang and sekali lagi cek jalan. Baru bukak 2cm. Ade improvements sket kata Dr.Idora. So dia masukkan 2nd dose ubat and huwaaaa lagi sekali. Setiap kali Doc datang setiap kali tu dia cek jalan. Berair mata dek non. Huhu. Ptg dia dtg bukaan dalam 3cm. So dia kata macam tak sempat je nak deliver harini sebab jalan baru bukak sikit. Untuk sampai 10cm lambat kata dia. Lagi2 first baby. So, untuk cepatkan bukaan apa lagi, saya tawaf satu hospital. Doc ade cakap kalau tak tahan sakit bleh mintak pain killer. Malam tu things a bit different dah saya rasa sebab macam tak boleh tidur sbb sakit macam makin kerap. Saya requested for pain killer (pethidine) for me to sleep sbb takut tak cukup tenaga nak push nnt. Nurse kata kalau nk inject kena trus masuk labour room dah and kena stay sampai delivery. Lepas masuk labour room, nurse cek bukaan and 4cm je br bukak. sakit macam apa pon br 4cm??? So she injected the pain killer and i can sleep tho dpt rasa contractions makin lama makin kerap.

9 January 2015 (Jumaat)

Contractions seemed to get intense. Pagi Doc datang cek bukaan dah masuk 4-5cm. This time baru dia pasang drip. She said by midnite inshaa Allah fully opened. Haih. Nak tunggu midnite tu Allah saja yang tau. Mama and Mommy (MIL) ada with me all the time. Usap kepala, usap perut. Hubster tak putus2 bacakan saya Surah Maryam. Mama pesan jangan putus baca doa Nabi Yunus (La Ilahailla Anta Subhanaka Inni Kuntu Minazzalimin) dan jangan lekang sebut Allah masa menahan contractions. Petang tu saya bagitau sakit sangat macam nak push. Nurse datang cek dia kata 5cm. I was like whattttt???? Bila Dr.Idora datang around 8-ish pm tu dia tanya saya taknak cuba epidural ke sbb bukaan saya lambat. I said NO. I wanna try the natural way. Dah tau dah what are the side effects so I better not taking any epis. Bila Doc cek bukaan rupanya dah 7cm. Doc kata nurse mesti salah estimate. She said patutla saya dah mula tak tahan sakit. So dia pecahkan air ketuban. I can feel macam lendir gitu dripping down under. Right after tu terus dapat rasakan contractions makin lama makin kerap. Doc cakap pakai gas kalau tak tahan sakit. Konon masa tu nak berlagak hero taknak guna bantuan gas but I surrendered. Sekarang baru saya tau macam mana sakit nak beranak yang sebenarnya. Patut la sebelum ni nurse cakap tu sakit main2 je. Belum nak beranak lagi.

Labour room & in pain
10 January 2015 (Saturday)

Seriously, the pain tu tak boleh nak diungkapkan dengan kata2. Rasa sakit memulas2 macam sembelit. Every contractions boleh rasa the baby was going down, mcm nak buang air besar mcm tu. Saya tak tahan saya ckp kt Mama saya nak push. Nurse datang lagi skali cek bukaan dah memang 10cm. Then dia call Dr.Idora. Alahai. Nak tggu Doc datang lamanya rasa. Saya cakap saya dah tak tahan betul so nurse silangkan kaki saya. Dalam 1/2 jam gitu barulah Doc sampai. Nurse tarik kaki saya and letak atas pedal untuk push. While Doc tgh bersiap pakai glove, mask etc, saya tanya "Dr, can i push now?" Dr.Idora cakap "jangan, nanti dulu". Kuasa Allah yang maha agung, bila datang contraction, baby meluncur keluar dengan sendiri tanpa saya push. Saya boleh nampak baby macam melayang keluar sekali dengan air ketuban. Dr.Idora tak sempat nak pakai apron plastik tu pon and nasib baik dia cekap sambut the baby. Alhamdulillah there she was. My baby. Born at 1.20am.

Fresh from the oven
Rasa macam mimpi je dah selamat bersalin. Since terlampau byk sgt sedut gas, rasa macam mamai je. Bila Doc letak the baby on my chest for the first time tu rasa macam high. Saya dgr Doc & nurses cakap congrats tp still mcm takleh register spa yang jadi sebenarnya. Effect gas tu. Dengan mata tak nampak lagi. Lepas dah siap Doc keluarkan uri & jahit tear, barulah saya macam sedar sket and Hubster letak the baby on my chest and baru nampak her clearly. Time tu saya rasa sebak sangat sampai saya menangis sebab bersyukur sgt dengan kurniaan Allah yang sgt2 indah buat kami sekeluarga.

Day 1 after shower

Terima kasih Allah untuk segalanya. Usaha dan doa kami selama ini Allah makbulkan jua. Akan kami jaga dan berikan kasih sayang sepenuhnya buat harta pinjaman Allah yang sementara ini.

Inshaa Allah :)

Juga saya doakan semoga rakan2 TTC yang masih berjuang supaya beroleh rezeki yang paling manis jua nanti. Jangan berhenti berharap. Sesungguhnya Allah mendengar dan maha mengetahui.

Day 80

Ibu & Naura


20 February 2015

Long Hiatus & A Baby

Assalamualaikum wbt everyone.

Syukur alhamdulillah I have safely delivered a beautiful baby girl on 10 January 2015 (1.20am) weigh at 3.07kg at Pantai Hospital Kuala Lumpur.

Alhamdulillah jugak sebab dah graduated pantang with flying colors.yeay to me!

Lama dah macam tak jenguk blog ni and jalan2 baca blog kwn2 lain. Inshaa Allah I will share about my birth story and tips in my next post ya.

So here the 2 pictures of my baby my princess,

Wan Naura Safeeya binti Wan Mohd Shahril :)






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...