15 September 2013

Gigi Manis

Semenjak dua menjak ni, tekak asyik lah nak makan makanan manis2 especially desserts. Last week tetiba rasa nak makan cake. Terlintas nak buat RV yang macam saya buat masa raya haritu. Guna resipi baru by The Kitchen Guardian. Memang sedap sangat. Serious.

Bukak peti ais, semua bahan ada. Tapi....................

M.A.L.A.S

Sebabnya kena operate the mixer. Terus slash RV. Next in line is brownies. Cek bahan semua ada. So apa lagi. Ke dapur lah kita. Senang aje buat brownies ni. Tak perlu pakai mixer. Mix pakai tangan je. Bakar pon dalam 18-20 mins only. 

Tung tang tung tang. Siaplah brownies saya. Sedap oh. Tak tipu.

Nama panjang dia Fudge Brownies with Walnut and Chocolate Chunks. Resipi boleh amik from website Joy The Baker. My all time favourite baker. Link dia kat column sebelah kanan ni haa.

Tak penah2 habis saya makan cake but this one is exceptional. Esoknya saya bawak pegi office. Ralat pulak makan sorang2 so share ngan Erin, Kak Ros and Kak Fid. Ingat diorang taknak, sekali licin. Rasa nyesal plak bagi. Uhuk! eh #takbaik

Balik rumah ade lagi 6 ketul. Berebut ngan Hubster. Hubster kesian dia makan satu je. Lagi 5 dia bagi saya makan habis. Gelojoh sangat tau.

Fudge Brownies with Walnut and Chocolate Chunks
Dua minggu lepas saya buat Pavlova untuk hantaran adik Kak Fid, manager saya. Dia request 2-tier pavlova untuk hantaran and 1 tier untuk makan sendiri. Saya letak buah strawberry, raspberry and blueberries. I love the combination of the berries sebab color dia so yums!

Untuk 2-tier harga RM120 and 1 tier RM80. Tapi harga will differ ikut buah2 yang di request. Berries are expensive so memang agak pricy sket. Kalau buah2 biasa normally murah sikit.

Tengok macam sedap je terus saya buat satu untuk saya makan sendiri. Esoknya balik Penang saya buat lagi satu untuk hantaran adik ipar plak.

Banyak sangat makan benda manis sampai gigi pon sakit. Huhu.

Macam mana nak kurus kalau macam ni gaya makannya???




3 comments:

BaTiK_PiNk said...

Oh sedapnyerrrr~

Terliur tgk!

muis ismail said...

waaa brownies tu mmg nampak sedap sangatttt...pandainya baking!

Jee Abdullah said...

Yani, jom try! sedap sgt!

Muis, resipi brownies tu senang je nak buat. sedap tau resipi dia! yums!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...