31 July 2013

Isu Anak & Poligami

Sekarang ni tengah heboh cerita poligami Asyraf Muslim. I feel pity for his first wife, Dayana. From what I've read, sebab utama poligami adalah faktor ketiadaan anak. Sensitif sangat. Kalau sebab anak, suami nak kawen lain memang agak sedih la bagi isteri pertama. Nikah pula di Thailand sana. Beritahu isteri pertama pon tidak. Tambahan, diketahui melalui flight itinerary. Jika kita berada di tempat Dayana ketika itu, hancur luluh hati kita bukan? Tapi siapa kita untuk menghakimi? 

Saya dan teman ofis memang selalu follow cerita Asyraf Muslim ni. Makcik kepoh sangat. Apakan daya interesting story must be shared. Haha. 

Saya dah 3 tahun kawen. Mencuba dan terus mencuba. Tapi apakan daya. Allah masih belum bagi rezeki ke arah itu. Saya pernah bincang isu Asyraf Muslim berpoligami sebab anak bersama Hubster. Respons Hubster mudah. Jangan fikir sangat. Yang penting dia cinta saya selamanya walau kami ditakdirkan tiada anak. Sebak tetiba. Airmata laju je mengalir. Hubster memang terlalu sayangkan saya. Berulangkali dia cakap dia tak pernah kisah kalau kami tiada anak. Tapi saya tau jauh di sudut hati, beliau memang inginkan anak. Sapa dalam dunia ni tak maukan anak kandung sendiri? Hubster pernah beritahu dia ok kalau kami nak amik anak angkat. Dia kata dia tggu green light saya aje. Tapi ibubapa kami membantah. Saya juga belum sedia untuk amik anak angkat. Kalau boleh masih mahu mencuba. Syukur saya dikurniakan suami yang begitu memahami. Beliau tak pernah jemu sayang dan cintakan saya. Terlalu protective, sehinggakan saya tak dibenarkan memandu sendiri if he's around. 

Insya Allah lepas raya will resume treatment with Dr Adilah Ahmat again. I stopped seeing her for the last 2 cycles sebab badan naik mendadak gara2 ubat subur. Sebelum ni Dr Adilah selalu kasik Duphastone to regularize my period cycles. Last 2 cycles, I stopped taking them and alhamdulillah period OK and the cycle is getting better each month. Previously, my cycle would be 33-35 days (with Duphastone) but now around 28-30 days (without Duphastone). Alhamdulillah berkat usaha buat Laps and ovary drilling haritu agaknya. Mengikut Period Planner which I installed in my phone, the next period would be on the 7th of August 2013. 

Bulan ni masih lagi menunggu ketibaan berita gembira. Manalah tau rezeki bulan Ramadhan. Hikhik.

Oklah. Nak continue kerja. Nanti kena chop makan gaji buta pula. Sudahnya, bonus akhir tahun kena slashed. Nauzubillah!

Bye.



30 July 2013

TTC oh TTC

Hari ni baru discover term baru TTC (Trying to Conceive). Siap google okeh. Gigih tak gigih. It started with a comment by Kekda aka Puan Stoberi of which she informed of her TTC problem. Puas jugak teka apa tu TTC tapi tak jumpa. Last-last google jugak saya cari. 

Bila google je terus keluar blog list yang ade entry pasal TTC and I found out that ramai blogger lain yang mengalami nasib yang sama macam saya. Cuba berusaha untuk mendapatkan cahaya mata. 

Salam perkenalan untuk kawan-kawan baru saya. Kalau follow saya terima kasih saya ucapkan. Belog picisan. Belum tentu ada yang membaca. Suka bila ada somebody else with the same problem. At least boleh share sesama experience.

Teruja!


29 July 2013

Cerita Hari Minggu

Weekend lepas kakak ajak berbuka di rumah beliau. Lagipun kami berdua free. So zass terus ke Subang Bestari sana. Menu ala Barat gitu. Ada spaghetti bolognese, chicken chop with brown mushroom sauce dan potato salad. Kuih berbuka juga ala Barat. Ada Daim cake dan apple pie.

Berbuka like a king gitu. Sesudah buka perut kembung penuh air. Mana taknya haus yang amat. Bahang panas terik petang tu. Alhamdulillah sedap kakak masak. Mewarisi bakat daripada Mama. 

Saya memang suka berkunjung ke rumah kakak. Sebabnya ada budak kecik ni. Arman Adeel nama diberi. Anak buah saya ke-7. Comel bukan? Dah nak masuk 8 bulan raya nanti. Baru 2 minggu tak jumpa dia, dah tak berapa nak cam saya. Kakak cakap, dia dah start kenal orang. Payah betul nak senyum sekarang ni. Penat chesu jadi badut depan awak tau! 


Kalau ade yang follow Instagram saya, sabtu lepas saya ade berkongsi gambar bawah ni. Pakai tudung ala-ala fareeda. Mama belikan semasa trip ke Ho Chi Minh bulan Mei lalu. Supplier tu kata dia supply tudung ke fareeda tapi entah lah betul ke idok. Fareeda jual mahal weh. Ini sehelai dapat RM28 je. Berbaloi-baloi. Tapi sayang. Hakikatnya saya memang tidak ditakdirkan untuk kumpul tudung lapis-lapis ni. Saya letak caption ni "fareeda nyata tak seswaai dgn saya. so thinking of letting go dis piece. 1st time try & i don't like it. lgpon Hubster kata tak shariah compliant sbb singkat.haha." Ramai kawan komen tak sesuai. Nampak macam guru besar sekolah la itu la ini la. Kemain mengomen ye. Dan dan tak sesuai. Agaknya kalau saya letak caption "saya suka fareeda" then nanti ade la komen "Cantik. Sesuai sangat". Pfft. Whatevah.
Disebabkan komen-komen yang tak membina tu semua, maka hari Ahad keluar shopping saya kembali kepada fesyen tudung sedia kala. I am more of a shawl person. Tudung lilit2. Hubster kata saya ni hijabista sangat. Mentang-mentang tiap2 bulan subscribe magazine Hijabista. Hikhik. 

I'm wearing my favourite palazzo. Beli di butik Dang Anum, SACC Mall. Shawl cotton daripada L'adorn. Haruslah tutup dada. If not sure tak lepas punya. Hubster memang very particular tentang penutupan aurat. Insya Allah saya akan cuba untuk memperbaiki diri untuk menjadi seorang muslimah yang lebih baik.

Ayam Percik

This is a delayed entry, a story of my short stint balik kampung to KB the second week of Ramadhan. I've always look forward to this trip as I miss Mama so badly, even though the main purpose is TO EAT!!! So before I go back home, called Mama and told her my list of must-eat food and one of the top lists is of course my mom's infamous AYAM PERCIK!

From what I've learnt from Mama, it's not that hard to prepare. Of course, I've jotted down all the ingredients for later (konon nak buat kat KL) but my main problem is mana nak bakar tu? Mama said can just use the oven instead. Insya Allah will try to cook it one day.

I stayed home only until Sunday (tu pon departed before buka) so to utilize the short time that I had, I brought Mama to do her grocery shopping. Mama doesn't know how to drive so usually Kak Long will bring her anywhere she wants. Since I was around, so I took Mama out. Hubster was at home, sleeping his heart out. Dah lama macam tak keluar berdua with Mama. I miss those moments back then when I was still single, Mama and I spent so much time together, gossiping, giggling, laughing etc. But bila dah kawen macam dah terbatas sikit. Most of the time spent with Hubster and the fact that Mama lives far away from KL. Sobsobsob.

And so that Saturday, we had our iftar get together with Kak Long and her family too. I went to Pasar Ramadhan at Stadium to buy the famous 'lemak bakar' as I had been craving for it for quite sometime. No it's not THAT kind of craving, but this is just me being fat craving. Haha. We had so much food. Mom cooked ayam percik, daging kicap, and daging singgang while Kak Long brought along other dishes which obviously she bought on the way to Mama's plus my 'lemak bakar'. I was too full that I slept early without going to terawikh. Shame shame. Ish Ish Ish.

Before going back to KL, sempat tapau akok and buah tanjong from my favourite kuih shop, Nik Serimas. Went back around 5.00pm, buka at Gua Musang and reached KL around 1.00am.

This year I'm going to spend my Raya at Kelantan (it's my turn!).

I. JUST. CAN'T. WAIT !!


Mama's infamous Ayam Percik yang lazat hingga menjilat jari kaki dan tangan :)

23 July 2013

Syurga Kami

Ingat tak dulu saya pernah berkongsi gambah pindah rumah kat entri sini? Alhamdulillah dah nak masuk 10 bulan saya pindah rumah baru yang dibeli. Rumah sarang burung saya tu kecik aje. Hanya 892 sq feet. Masa beli harga RM245,000.00. Tapi sekarang rasa dah naik dalam RM330,000.00. Cepat betul naik harga hartanah.

Masa beli, owner dulu dah buat most of the renovations macam laminated flooring, cornice (siling kapur) dan kitchen cabinet. The reason why I wanted to buy the house because of the laminated flooring. The owner buat for the whole house except kitchen. I've always fond of flooring kayu sebab nampak eksklusif. Dengan harga belian pada masa itu, saya dah rasa murah. Lagipun beli second hand, bukan dengan developer. 

Masa masuk tu, berbulan jugaklah nak settle kemas barang2 yang banyak tu. Then beli barang sikit2. Perabot masa rumah lama masih elok so pakai je. Saya buat built-in wardrobe dalam master bedroom and built-in book shelf dalam bilik study Hubster. Katil dan cermin panjang beli dari Ikea. Tahun lepas pergi Perfect Living expo beli wallpaper nak buat feature wall ruang tamu dan master bedroom. Then saya cat dinding baru. Dulu dinding ruang tamu kaler pink. Agak euww colournya. So cat putih cos I like white nampak rumah cerah. Untuk bilik2 lain, saya guna bold colors. Baru nampak hip. Konon. Teeheee

Masih ade lagi benda yang belum settle sebenarnya. Lampu hallway dan lampu ruang tamu dah beli cuma tak pasang lagi. Custom mirror dpn meja makan pon belum tempah. Langsir pon sama. Pakai langsir ready made aje. Railing cantik tu dah pasang. Cuma dalam bilik study Hubster saya dah pasang roman blind.

Kitchen cabinet tu saya tak berkenan sebenarnya sebab simple sangat. Insya Allah kalau ade duit nak buat baru. By end year, azam saya nak betul2 completekan rumah kecik saya tu. Barulah best.

Walau kecik ianya cukup selesa buat kami berdua. Boleh dianggap syurga kami. Insya Allah kalau duit lebih masa hadapan, nak juga merasa beli rumah landed. Hanya mampu berdoa :)









18 July 2013

Jangan Membazir

Bulan puasa ni nafsu makan memang macam gajah. Segala benda nak beli. Bersederhana sudahlah. Oops! pandai nasihat tapi diri sendiri yang terjebak. Hewhewhew

 Ini cerita buka hari Selasa lepas. Al-kisahnya saya sudah tempah set lauk dan kueh untuk berbuka daripada che dan. RM15 dapat sambal udang, ayam masak halia, pecal dan 4 kuih seri muka. Kalau ikutkan dah lebih dari cukup untuk kami berdua. Tapi biasalah kan, dah ade lauk gatal jugak pegi jenguk ke cafe. Sudahnya, lauk bertambah. Saya beli ayam masak hitam dan daging black pepper. Then Hubster plak call dia kata beli lauk jugak ayam varuval. Haaaa sudah. Banyaknya lauk walhal hanya makan berdua.

Itu hanya lauk pauk, belum masuk bab kuih muih. Dah ade seri muka, tambah lagi pengat pisang, muffin chocolate dan cempedak goreng. Ya saya tahu ini adalah nafsu semata sebab lepas buka masih ade banyak lauk yang terhidang. Sudahnya, saya pack dalam tupperware dan ke peti ais lah mereka. Sahur kemudian, panaskan dan masih sedap! Nasib baik habis masa sahur, kalau tak ke tong sampah la jawabnya. Haih.

Hubster pesan lepas ni tak payah nak membeli belah sangat. Cukup 1 atau 2 lauk sahaja. Panjang lebar la plak ceramah suami beta. Takpelah layan aje. Hehehe.

Harini insya Allah berbuka di luar bersama kawan-kawan Hubster. Cepatlah buka sebab tadi tak bangun sahur sebab masing-masing tutup alarm pukul 4.30am then tak dengar dah alarm seterusnya. Huhu.

Oklah bye for now :)

16 July 2013

Nafsu Nafsi

Puasa tahun ni kalo diizinkan mahu berbuka di rumah sahaja. Last year boleh dikatakan hampir setiap hari berbuka di luar bersama kawan-kawan. Kawan saya ramai, begitu juga kawan Hubster. Jadi kena la ikut giliran hari memasing. Penat makan, duit juga lebur. Pasrah.

Tahun ini Hubster kata tak mau selalu makan luar, tak perlu masak weekdays, hanya weekend sudah memadai. Walau rumah dekat sekentut dari tempat kerja, Hubster tak kisah jika lauk pauk berbuka adalah hasil belian semata. Nasib baik cafe di office ade jual lauk pauk. Tapau sajalah senang. Tapi memang adat bulan puasa, lauk pauk tu bukan semua sedap. Tengok jenis masakan. Kalau tak sedap, jadilah makanan tong sampah. Kan dah membazir tu. Ish ish ish.

Weekend lepas saya dan Hubster balik Penang jenguk MIL yang warded akibat high BP. Kesian beliau, dah la BP tinggi, pastu segala mak nenek la datang, kolestrol, kencing manis etc. Agaknya faktor usia. Nauzubillah. Minta dijauhkan. 

Weekend ni plak saya nak balik KB. Yeay! Sudah bagitau Mama list makanan favourite. List teratas haruslah ayam percik homemade. Bestnya. Tak sabar nak balik. Kecur pulak air liur time puasa gini.

Oklah. Takde modal dah.

Bye.

Ramadhan Mubarak 2013


Hari ini sudah masuk hari ke-7 bulan Ramadhan. Semoga Ramadhan kali ini dipenuhi dengan barakah dan hidayah Allah swt.

Salam Ramadhan al-Mubarak :)

02 July 2013

Satay oh Satay

Assalamualaikum.

Alkisahnya Sabtu adalah diisytiharkan sebagai hari duduk di rumah sepanjang hari. Hubster teringin makan satay. Sebelum tu terpengaruh tengok Farah post satay, kuah kacang dan nasi impit di Instagram. Makanya, isteri jadi mangsa tukang buat satay.

Ah sudah. Mana nak cari resipi satay sedap? Termenung kejap. Google cari resipi, semuanya complicated. Last2 amik handphone dial number Mama. Bila belek buku resipi rupanya Mama pernah bgtau resipi kuah kacang dan satay. So apalagi ke dapur kita.

Masuk dapur jam sudah pukul 3. Konon nak buat untuk lunch tapi terlajak makan dinner lah. Sebelum tu ke Ong Tai Kim cari bahan. Resipi satay Mama senang aje. Tak banyak bahan dan tak renyuh. blend segala bahan, perap dan rupanya dah ade tukang volunteer nak cucuk. Lihat saja aksi beliau di bawah. Hikhik

Kuah nasi impit Mama memang saya suka. Setengah orang suka kacang ketul2 tapi saya lebih suka blend kacang jadi halus. Ini kali pertama buat satay dan kuah kacang. Berdebar2 takut tak jadi. Resipi Mama saya ikut step by step. Alhamdulillah, semuanya jadi. Exactly macam satay dan kuah kacang Mama.

Memandangkan kami tinggal di bangunan tinggi, so xde la tempat nak bakar satay. Jadinya bakar dulu pakai oven sampai separuh masak, kemudian lalukan atas dapur gas. OKla tu. Asal rasa macam satay. Hihi.

Lepas hidang, duduklah kami suami isteri makan berdua. Hubster macam biasa puji satay dan kuah kacang sedap. "Dah boleh buat jual ni yang" kata beliau. Haha. Dalam hati berbunga riang. Nanti nak buat lagi lah!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...