31 August 2014

Ceritera 20 Weeks

Assalamualaikum lovelies :)

Apa khabar everyone? Missing me? *silamuntah* perasan walaupon takde ramai followers. lol

Alhamdulillah sekarang sudah 20 minggu atau boleh dikataan sudah menginjak ke bulan ke-5. Rasa macam baru je tau pregnant. Pejam celik pejam celik dah separuh jalan menuju ke 40 minggu. Mula rasa debaran. Uhuk!

OKlah nak cite pengalaman jumpa gynea bersalin. Masa last appointment with Dr. Adilah dah bagitau dia siap2 nak bersalin dgn Dr. Idora so she referred me terus ke klinik Dr. Idora. According to her I could set appointment in 4 to 5 weeks. So call lah gitu gini dapat appointment on 11 August 2014.

Nervous jgk nak jmpa Dr. Idora ni. Tanya kawan2 mmg semua kata Dr. Idora ni very nice gynea. Klinik beliau di floor yang sama dengan Dr. Adilah tapi ke dalam sikit. So hari appointment tu pukul 8.30am saya dah smp ke kaunter. Dr masuk pukul 10.00am. Kemain dtg awal sbb takut org ramai. Alhamdulillah dapat No.2. Just to alert, memang kena menunggu lama ye kawan2. Sebab tu sy tak kisah dtg awal sbb malas nk menunggu lama2. 

Haritu Dr masuk lambat gak dalam 10.30am gitu. Rezeki saya patient No.1 takde so saya la dapat masuk dulu. Dr. Idora is a very very nice lady. She speaks softly and bagi thorough explanation. She showed me every angle of the baby, measured all the bones, limbs and informed me that the baby grows proportionately according to his/her age i.e masa tu dalam 17-18 weeks.

Sebak sangat bila dapat tgk baby gerak2 bila Dr. moves the ultrasound device on my tummy. Hubster takde teman saya haritu sebab dia kena kerja, tak dapat elak. Kalau tak dia pon nanti mengalir air mata tgk. Mind u my husband has a soft heart. Hahaha

Saya tanya Dr. boleh tau gender ke tak? Dr kata too early to tell sub too small but she tried to find it anyhow. I can see the baby moved his/her legs when Dr. cuba kacau2 on the tummy. Pastu dia stop & still kepit both legs. Dr. laughed and said "your baby is so shy".

Hmmm...Takpelah. next check up kita cuba lagi ye sayang?

Before balik Dr. showed me the baby's growth chart and the measurement of every parts. He/she is just 158grams at that time. Too small and tiny!

I also got his/her 4D picture tapi facing down, showing his/her butt to ibu. Malu-malu kucing plak dia ye!



To-date, I've gained a whooping 5kgs! Thanks to the food cravings and munchings! My tummy is getting bigger too. Baru feeling preggy now. Syukur dengan kurniaan Allah ini. Thot I wld never have the chance to get pregnant and Allah finally granted me this greatest feeling on earth.

I am gonna be 21 weeks this coming Tuesday. I can feel butterflies in my stomach and rata2 my friends said it's the early sign of baby kicking. 

Blessed.

Syukur Alhamdulillah. Harap semuanya berjalan lancar dan dipermudahkan.

Insya Allah :)

Nota kaki : To all my TTC friends, I never stop praying for you guys, hoping to hear good news everyday. Remember, Allah is the best planner of all. Patience is what it takes. Love you all to the moon and back. *Hugs*


15 August 2014

Eid Mubarak 1435H

Assalamualaikum my lovely friends.

Still not to late to wish you all Selamat Hari Raya Aidilfitri. Maaf Zahir Batin. Maaf juga andai ade terkasar bahasa, terguris hati dan segala ter lah. Hehe.

Tahun ni saya raya di Penang dulu, belah Hubster. Kemudian balik ke KB raya ke-3. Balik ke KL semula hari Isnin raya ke-8 sebab nak elak jam punya pasal.

Tahun ni tema kami emerald green, pilihan Hubster terchenta. Layankan aje lah so beli baju melayu dan baju saya dari kain yang sama. Hubster kata color mesti satu tone and from the same kain, barulah sedondon namanya. Apa2 lah syg.

Tahun ni juga sudah tiada segala soalan-soalan cepumas yang menyakitkan hati jiwa raga seperti tahun2 lepas. Ditukar dgn soalan "dah berapa bulan?", "bila due?", "dah tau ke boy or girl?" etc.

Alhamdulillah untuk segalanya ya Allah. Tahun ni kami beraya berdua dan half baked in the oven :)

Tahun depan, insya Allah bertiga pula.

Semoga segalanya dipermudahkan. Insya Allah


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...