05 March 2014

Cabaran 90 Hari

Assalamualaikum.
 
Bila baca blog kawan2 tengok memasing sibuk buat cabaran 90 hari. Dah lama dah tengok orang buat tapi biasalah hakak ni memang malas nak bercabaran bagai.
 
Alkisahnya satu hari macam tergerak hati nak cuba sebab rasa diri ni macam terlampau gemuk. Baju semua mengketat. Apatah lagi seluar bagai. *menangistengokbadansendiri*
 
So as one of my 2014's resolution, I want to lose weight. Kali ni memang betul. Tak tipu.
 
Saya suka tengok InaAchik punya cara diet dan makan yang dia amalkan juga senang nak buat. So terus follow and belajar selok belok Low Carb, High Fat diet. Rupanya ini adalah salah satu cabang Atkins.
 
Semangat okeh.
 
Diet LCHF tu started last Monday. Mula2 konon nak buat next week sebab dis wknd kan wedding adik ipar (alasan sebenarnya). Trial period lah kiranya. Tapi bila dah start and tgk plak success story org2 yang hardcore dan istiqamah terus membara semangat waja.
 
Saya biasa bangun pagi2 untuk masak bento breakfast & lunch kami suami isteri utk dibawa ke ofis. Masak sendiri is easier sebab food kat office very limited choice. If ada pon expensive la kat kedai2 luar sana. So masak sndiri lebih jimat & I can be creative too with the food that I wanna eat. At least boleh variasikan makanan so that tak cepat jemu.

Alhamdulillah hari ni sudah Day 3. Another 87 days to go.
 
Kat bawah ni contoh bento yang saya sediakan. Gigih kan bangun awal pagi masak bagai. It's ok. Sebelum ni saya memang bukan a morning person. Now dah beransur2 pupuk utk jadi morning person. Insya Allah.
 
Doakan saya ye kawan-kawan.

p/s : menu Day 1 lupa nak snap pic. But I ate Cheesy Omelette for breakfast and Omelette with spinach & chilli for lunch.

Day 2 : Cheesy Omelette with chicken cocktails (brkfst) & butter chicken with raw veges (lunch)

Day 3 : Cheesy Omelette for Hubster, Tuna Omelette for me (brkfst) & Grilled Chicken Salad (lunch)



2 comments:

sweet tooth said...

Wah.... nampak sgt menyelerakan ur brkfst n lunch tu... Good luck Jee... smg istiqamah. Rajin2 update ur progress :-).

Rose Azadir said...

good luck n semoga dipermudahkan segala urusan... anyway Assalamualaikum…saya blogwalking kat sini. Jemput datang ke blog saya yer http://ibu2ahmad.blogspot.com . Saya follow sini n kalau sudi follow la saya balik yer…

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...