Entry harini adalah semata-mata berkaitan dengan makanan...insya Allah kalau rajin akan ku upload resipi untuk Homemade Quesadilla ala-ala Chilli's tu,ok. Resipi ni sebenarnya celop jugak daripada Internet dan resipi asal nama dia adalah Black Forest Trifle. Tapi, being me, yang bajet ala2 Masterchep tu kan, makanya resipi tersebut telah dimodified sedikit. Sebenarnya bahan canned black cherries tu mahal, so tak mampu. Sobsobsob!!
Ramai yang mintak resipi Trifle ni tapi sebenarnya ku pon google nokkk! Teringin je nak buat ape2, hah! Trus je ku meng'google'kan diri. So namo cakap manyak...Here is the recipe:
Lapisan Pertama
Bahan:
Kek Coklat
(I just bought it kat Carrefour. Rege murah je RM4.99. Kat Tesco pon ade, kek coklat dia sedap!)
Cara-cara:
Potong kecik-kecik. Potongan tu haruslah berseni sket barulah org akan konpiden kau boleh bake. Tapi kalau jenis yang malas. Lantak kaulah yer.
First layer & drenched in syrup |
Kek Coklat Jenama Carrefour, RM4.99 |
Lapisan kedua
Bahan:
1 tin canned Peach (original recipe pakai canned black cherries)
1 1/2 tbsp air panas
2 tsp gelatin
Cara-cara:
- Asingkan 1 1/2 cup peach syrup
- Mix air panas dan gelatin. Stir sampai both combined then tuang skali dalam syrup mix.
- Tuang atas kek until the cake is fully drenched in syrup mix tadi.
- Potong peach in slices dan atur atas cake.
- Sejukkan for about 30 minutes.
Gambar lepas peach being lined up |
Lapisan ketiga
Bahan:
2/3 cawan tepung jagung
1/3 gula kastor
2 1/2 cawan susu segar
200g dark chocolate
Cara-cara:
- Combine tepung jagung & gula dalam periuk.
- Tuang susu segar & slowly kacau using medium heat until kental. Tutup api.
- Masukkan dark coklat & kacau smp dissolves in the mixture.
- Tuang atas lapisan kedua atas peach tadi & refrigerate untuk 15 minit.
The chocolate mixture |
Gini la rupanya lapisan ketiga |
Lapisan keempat
Bahan:
2 x 250g packet cream cheese
1/3 cawan gula
300ml thickened cream
Cara-cara:
- Beat in cream cheese & sugar until smooth. Then mix in the thickened cream. Beat sampai sebati
- Tuang atas lapisan ketiga and tutup. I cover it with cooking wrapper
- Refrigerate for 4-6 hours before serving.
- Taburkan dry-roasted almonds atau hazelnuts dan chocolate onto lapisan keempat
Dan inilah hasilnya....
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Please don't hate me :)
-
-
-
-
-
-
-
-
Tadaaaaaaaaaaaaa!!!!
-
-
-
-
-
-
Chocolate Peach Trifle |
I know you guys are salivating right now. hahahaha! But anyway, happy baking lovelies!! :)
xoxo
4 comments:
jip, kat tepi tu notebook utk tulis resepi ke?hehe!nampak sangat sedap tu
Kak Jee..
The peach trifle is sinfully awesome sampai abe haa suruh belajar buat tu OK. Dia sorang je abiskan sob sob sampai berebut
kak fizah,yes!buku resipi mesti ada!!
azie,ye ke ha suko??pasni bleh la azie buat.senang je zie.nnt jgn lupa invite kitorg.roasted chicken dh pass!!
resipi asal dari blog TTM tu mmg agak menggeramkan, tp tu lah cherry tu mahal kat sini kan?but your version pon nampak best mek jee....nak buat tapi mood adalah ke longkang skrg ni...hwaaaaaaa
Post a Comment